Varför hatar vissa Facebook så innerligt?

2009/05/03 at 15:06 2 kommentarer

Jag har en ny teori om varför vissa människor hatar Facebook och Twitter så mycket. Flera av mina kompisar och bekanta tvärvägrar att vara med och hänvisar ständigt till de trötta argumenten om att sociala medier i allmänhet och Twitter i synnerhet är bara trams och innehåller inget av värde.

Detta är människor som jag för övrigt respekterar och jag delar även delar av deras skepsis, men samtidigt blir man trött på att ständigt försöka förklara, skjut inte budbäraren för att budskapet var fel! Visst, det finns oerhört mycket trams på Twitter och Facebook, men det mesta av vår övriga kommunikation är ju precis lika tramsig. Väldigt få samtal människor mellan skulle gå att publicera utan att mötas av samma kritik.

Men nog om det, finns inte så mycket att göra än att fortsätta försöka övertyga de klentrogna : ).  Nu ska jag i alla fall berätta om min teori. Flera av mina bekanta som säger sig hata Facebook/Twitter är faktiskt inte speciellt sociala i vanliga livet heller. De har oftast få kompisar och tycker dessutom att det är jobbigt att bygga upp nya bekantskaper. Med sociala medier får de dessutom sin bristande sociala kompetens bekräftad svart på vitt. Det blir förmodligen nästan en förolämpning att se hur man helt enkelt inte är med i ”klubben”. Häri bottnar tror jag en del av de riktigt starka antipatikänslorna som ibland känns så totalt överdrivna.

Så nästa gång någon av dina vänner idiotförklarar Facebook så ska du undvika den bitande sarkasmen och försöka se vad den underliggande rädslan handlar om. Kanske är de bara rädda att konfrontera sin ensamhet. Eller så gillar de vara själva och hatar att man försöker ”pracka” på dem en massa umgänge. Alla är olika och det får man lära sig respektera, Peace and love typ!

Sedan finns det ju befogad kritik, se bara denna intressant undersökning från Nielsen Company på att mer än 60 % av alla Twitteranvändare lämnar Twitter efter en månad.

P.S. Och ibland när tålamodet tryter, kör på, bli sarkastisk, ironisera grovt och släpp på trycket. Vissa förtjänar det : )

Skrivet av:

Vladimir

Annonser

Entry filed under: Journalism, Kloka tankar och ord, Samhällsutveckling, Socialt Internet, Vladimir.

Artikel om oss i Ny Teknik A Social Media War Story

2 kommentarer

  • 1. Eva Reftmark  |  2009/05/14 kl. 11:48

    Håller verkligen med. Bra jämförelse med vardagskonversationer. Man blir matt efter många tröttsamma diskussioner med FB-motståndare. Önskar verkligen att de såg ditt inlägg…

  • 2. Martin Johansson  |  2009/08/11 kl. 20:03

    Du ser inget märkligt i att ”Flera av mina kompisar och bekanta” ”inte [är] speciellt sociala i vanliga livet”” och ”oftast [har] få kompisar” samt, givetvis, ”bristande social kompetens”? Läge att uppdatera vänkretsen till 2.0?


About this blog

My name is Vladimir Koller and I work as freelance Digital Creative and Web Strategist. I have my own company,One Hot Pixel and work also directly for other agencies and production companies.,

This is my personal blog where I write about anything that interest me and is remotely connected to the exciting field of human (and digital) communication.

%d bloggare gillar detta: