Mera tankar kring upphovsrätt och nya betalningsmodeller

2009/04/21 at 12:03 3 kommentarer

Tack vare Pirate Bay-rättegången har debatten kring behovet av att förändra distributions- och betalningsmodellerna för nöjesindustrin verkligen tagit fart. Mot den enkla bilden av parasiterande pirater som stjäl från kämpande artister står många kloka hjärnor och säger ungefär samma sak.

Man måste satsa på att utveckla nya metoder istället för att slösa miljarder på att krampaktigt försöka bevara det gamla. Det är dessutom ren idioti att stämma sina kunder när de inte gör som bolagen säger.

Här är ett utdrag från en bra artikel om detta ämne skriven av Umair Haque.

”Here’s a final, ”strategic” point: every time the music industry kills an underground distribution channel, a more efficient one arises in its place. Goodbye mixtapes, hello www. Bye www, hello Napster. Bye Napster, hi BitTorrent. Bye BitTorrent, hi anonymous, ciphered, totally decentralized p2p nets.

The point? 21st century economics are radically decentralized. Wars against networks are unwinnable — when orthodox organizations are the ones fighting them. Only networks (or markets and communities, if you’re a long-time reader) can fight other networks.”

Nätverkssamhället är nämligen redan här och det går inte att stoppa (får vi hoppas, läs mer nedanför). En av sakerna som måste förändras är upphovsrätten. Vi måste ha en modern upphovsrätt som tjänar oss, medborgare och enskilda kreatörer. Inte de stora mediabolagen. Här är ett bra förslag på en uppdaterad upphovsrätt för den digitala tidsåldern.

Samtidigt är kampen långt ifrån vunnen. I dagarna röstar EU om två viktiga lagar/förordningar. Den första handlar om att utöka den upphovsrättsliga skyddstiden från nuvarande 50 år till 95 år för musikers och andra konstnärers medialt bevarade prestationer. I praktiken kommer detta låsa in vårt gemensamma kulturarv och hindra nytt kulturskapande. Läs mer här.

Dessutom röstar EU om det s.k. kallade Telekompaketet. Själva grundfrågan som man försöker ta ställning till i denna snårskog av olika lagar och regler är följande:

Ska internet vara en digital allmänning som alla har tillgång till och där allt får finnas? Eller ska det instiftas regler som styr vem och vad som ska får vara där?

Detta är med andra ord ett otroligt allvarligt angrepp på det fria och öppna Internet som vi har tagit för givet. I princip vill man göra om Internet till en smartare kabet-tv tjänst. Detta måste stoppas!

Läs mer här om hela paketet och hur du kan hjälpa till att stoppa det.

Alla dessa lagar som försöker bevara det gamla systemet, är mycket obehagliga och driver oss närmare ett riktigt kontrollsamhälle.  Vi måste därför alla hjälpas åt att försöka stoppa dem!

En bra början är att bli medveten om den nya kommunikationstekniken och förstå hur den påverkar samhället. Först då kan man aktivt ta ställning till dess för- och nackdelar.

Sedan är jag i botten en optimist och tror inte att det går att stoppa utvecklingen. Men den kan definitivt uppskjutas.

Skrivet av:

Vladimir KollerAnnonser

Entry filed under: Ekonomi, Journalism, Kultur, Samhällsutveckling, Socialt Internet, Teknik, Vladimir.

Döda inte en gryende teknikutveckling! När Google sköter driften – IDG.se

3 kommentarer

 • 1. Geza Csikasz  |  2009/04/21 kl. 15:25

  2 viktiga ”fronter”, helt klart.

  Mest oroande är att man vill reglera tillgången till internet via bredbandsleverantörerna, ungefär som betalda/övervakade motorvägar.

  I och för sig kan jag se både en marknad och nytta med ”betalvägar” på nätet, men det får inte ske på bekostnad av det ”fria” nätet.

  Detta förslag kommer knappast att bli verklighet. Precis som nya fildelningstekniker dyker upp, så skulle nya ”fria nät” dyka upp, om internet reglerades alltför hårt. Internet har öppnat dörren för nätverkande på gräsrotsnivå, och fildelning är bara en obetydlig parentes i det sammanhanget. De verkliga effekterna kan vi bara ana än så länge!

  Så även om nätverket Internet hotas, så kommer folk att se till att nätverka – utan regleringar som drivs enbart av kommersiella och/eller politiska intressen.

 • 2. johanlange  |  2009/04/21 kl. 20:25

  Jag tror det blir mycket svårt att stoppa det ”fria nätet”. Skulle de landbaserade linjerna tas över skulle man – åtminstone teoretiskt – kunna köra via kortvåg, krypterat och bredbandigt. Ungefär som radioamatörerna på 1920-talet – innan de statliga bolagen tog över rundradiosändningarna…

 • 3. getinvolvedbloggen  |  2009/04/22 kl. 14:57

  Ja, jag håller med. Svårt att stoppa utvecklingen. Men den kan definitivt uppskjutas!


About this blog

My name is Vladimir Koller and I work as freelance Digital Creative and Web Strategist. I have my own company,One Hot Pixel and work also directly for other agencies and production companies.,

This is my personal blog where I write about anything that interest me and is remotely connected to the exciting field of human (and digital) communication.

%d bloggare gillar detta: