Låt Internet vara och allt skall bli bra

2009/04/20 at 17:55 3 kommentarer

Det känns skönt att skiv- och filmbolagen, dessa trogna försvarare av kvalité och rättvisa affärsmodeller har ställt upp för sina artister och besegrat snyltarna. Eller hur var det nu?

Eller har debatten som vanligt blivit förenklad och polariserad? Är det verkligen de kämpande artisterna som företräds av de altruistiska skivbolagen mot en aggresiv hop av asociala tekniknördar, nynazister, porrälskare och navelskådande bloggare?

Sedan kan man ju tycka en hel del om ensidiga hyllningar av sociala medier eller om Pirate bays  talesmän och åsikter. Deras hånskratt åt ”gammelmedier” och stora delar av svenska folket har inte precis hjälpt till i debatten. Vad hade dock hänt om Piratebay killarna hade spelat med i spelet, döpt sin webbplats till något annat och tonat ned sin retorik? Skulle de bara få en villkorlig dom och svenska folkets sympatier på sin sida? Egentligen är detta helt ointressant!

Poängen är som vi alla redan vet på en helt annan nivå. Det handlar om att i första hand förändra en föråldrad lagstiftning inom upphovsrätt som krossar kreativitet och nya ekonomiska modeller.  I andra hand handlar det om att förändra samhället, mot en mera organisk, öppen och uppkopplad värld. Detta är stora ord som inte ryms i vare sig debatten eller inom många debattörer tankebanor och de som tjänar på att hålla debatten enkel är de gamla maktstrukturerna.

Här är för övrigt en lysande grundformulering av problemet skrivet av internetpionjären Vint Cerf:

Webbanvändning bygger på att man kopierar filer från en plats till en annan och upphovsrätten bygger på att man har rätt att bestämma över vem som får göra kopior – så finns det grundläggande konflikt i hela strukturen.

Kring detta skriver Fredrik Sand från Stockholms Handelskammare en mycket intressant krönika, här är en kort rad från texten:

Vi måste hitta nya ekonomiska modeller för att ersätta rättighetsinnehavarna som fungerar på Internet. Det är den viktiga frågan som döljs bakom röken och dammet kring Pirate Bay-rättegången.

Internet är helt enkelt en enda stor kopieringsmaskin och en kollektiv hjärna/nervsystem. Vi håller på och skapar nya former av kommunikation som faktiskt håller på och gör världen till ett bättre ställe.  Tyvärr är det många människor ser endast ser en massa problem. Istället för att bygga nya vägar tvingar man en man med en röd flagga gå framför fordonet för att inte skrämma någon. Hmm, var har man sett det någonstans tidigare.

Men jag är själv en stor optimist, utvecklingen går inte att hejda endast fördröja. Därför gäller att hålla huvudet kallt och behålla en vettig ton. Ska vi kunna sälja våra visioner till de som tvivlar måste vi vara ödmjuka och respektera avvisande åsikter.

Det kan faktiskt bli riktigt bra. Se bara till att ingen rör vårt Internet.

Skrivet av:

Vladimir Koller

Annonser

Entry filed under: Ledarskap 2.0, Marknadsföring 2.0, Samhällsutveckling, Socialt Internet, Vladimir.

Forna tiders fildelning Döda inte en gryende teknikutveckling!

3 kommentarer

 • 1. Anders Jensen  |  2009/04/20 kl. 23:13

  Det känns som att det inte riktigt gått upp för artisterna att de kan klara sig utan skivbolagen.

 • 2. johanlange  |  2009/04/21 kl. 10:37

  Jag håller med både Vlad och Anders!
  Jag har listat några reaktioner – och tips till musiker – listan kommer växa: langecom.blogspot.com

  Kommer en artikel här med! 😉

 • 3. getinvolvedbloggen  |  2009/04/21 kl. 11:10

  Ja, det var mitt första längre inlägg och jag hade egentligen ingen tydlig idé om vad jag ville skriva om. Så det är ganska ofokuserat och flytande. Men det är alltid en början, snart hittar man väl rätt form på skrivandet. Ska precis skriva en ny artikel snart!


About this blog

My name is Vladimir Koller and I work as freelance Digital Creative and Web Strategist. I have my own company,One Hot Pixel and work also directly for other agencies and production companies.,

This is my personal blog where I write about anything that interest me and is remotely connected to the exciting field of human (and digital) communication.

%d bloggare gillar detta: